Moje konto Moje konto

Zielony Detox

 zielony_detox.jpg

 

Oczyszczanie organizmu powinniśmy zacząć przede wszystkim od zadania sobie pytania, co to tak naprawdę jest i co chcemy przez to osiągnąć. Wg definicji oczyszczanie to pozbycie się toksyn, które po wchłonięciu lub wytworzeniu w organizmie powodują zachwianie funkcjonowania ustroju. Ogólnie rzecz biorąc na toksyny narażeni jesteśmy wszyscy i wszędzie. W środowisku zanieczyszczonym spalinami, czy nakładając kosmetyki z parabenami, konserwantami, a także zażywając leki. Wszystko to gromadzimy latami w swoim ciele, obarczając przede wszystkim wątrobę, nerki i jelita. Jeśli działają poprawnie to radzimy sobie z toksynami. Jednak szybkie tempo życia, nieregularne i źle zbilansowane posiłki, alkohol i papierosy powodują, że nasze narządy muszą pracować na pełnych obrotach bez wytchnienia.

Kuracje oczyszczające to jeden ze sposobów na usunięcie toksyn, ale także aby tchnąć więcej energii w nasze życie. Czysty organizm to lepiej funkcjonujący organizm, lepiej dotlenione komórki, niższy cholesterol, zdrowo wyglądająca skóra, a co ważne lepsze samopoczucie.

Na rynku znajdziemy tzw. superfoods, które są skarbnicą witamin i składników mineralnych, a także pomogą przywrócić organizmowi wewnętrzną harmonię.

Co raz to popularniejsze stają się „superfoods” czyli super żywność, zielona żywność. Ich wspólną cechą jest oczywiście chlorofil.

Chlorofil, często nazywany krwią roślin, z racji tego, iż ma zbliżony skład molekularny do barwnika krwi – hemoglobiny. Różni się w swojej budowie jednym atomem magnezu, hemoglobina zawiera atom żelaza. Chlorofil wzmaga tworzenie się czerwonych krwinek, a co za tym idzie poprawia ukrwienie tkanek. Ponadto oczyszcza krew, limfę i płyny wewnątrzkomórkowe. Przy oczyszczaniu organizmu ważne jest to, że usuwa pozostałości po lekach, unieszkodliwia toksyny, neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie np. kadm, dezaktywuje wiele substancji powodujących raka, pomaga oczyścić wątrobę oraz wspiera oczyszczanie jelit poprzez budowę flory bakteryjnej. Jest składnikiem wszystkich zielonych owoców i warzyw, a także alg morskich.

Na uwagę zasługuje tu z pewnością chlorella. Jest to jednokomórkowa alga słodkowodna, która zawiera w sobie najwięcej chlorofilu niż jakakolwiek inna roślina. Oprócz chlorofilu ma także szereg innych związków takich jak witaminy C i E oraz wszystkie z grupy B, minerały i aminokwasy, beta-karoten. Zawiera 11 razy więcej wapnia niż mleko krowie! Alga ta rewelacyjnie wpływa na procesy regeneracyjne, przyspiesza etap leczenia, poprawia pracę mózgu i wątroby, działa wspomagająco na trawienie i wydalanie, oczyszcza z toksyn, pozwala efektywniej schudnąć, a także stymuluje układ odpornościowy.

Chlorellę uważa się za skuteczną substancję detoksykującą, zwłaszcza w usuwaniu alkoholu z wątroby i oczyszczaniu jej tkanek z metali ciężkich i pestycydów. Jej unikalną właściwością jest przede wszystkim zdolność do usuwania lub neutralizowania substancji trujących, które nagromadziły się w wyniku zanieczyszczenia środowiska i spożywania skażonej żywności. Chlorella wchłania także toksyny z jelit, co jest związane ze zdolnością zmiany flory bakteryjnej, może uwolnić od częstych zaparć i poskromić gazy jelitowe.

Kolejnym wartym uwagi produktem, który pozwoli nam na oczyszczenie organizmu, ale także dostarczy nam niezbędnych składników odżywczych potrzebnych do normalnego funkcjonowania jest alga spirulina. Należy do niebiesko zielonych, jednokomórkowych alg. Składa się od 65, a nawet do 71% z białka, co stanowi największą ilość białka wśród wszystkich pokarmów. Jest to białko kompletne, które zawiera wszystkie osiem aminokwasów egzogennych. Zawiera sporą ilość chlorofilu, żelazo, siarkę, sole mineralne, beta-karoten, zeaksantynę i enzymy. Co ważne jest najlepszym źródłem kwasu gamma-linolenowego (GLA), który jest czynnikiem przeciwzapalnym i utrzymującym prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Na uwagę zasługuje też niebieski barwnik występujący w spirulinie – fikocyjanina. Silnie wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga produkcję komórek macierzystych, czyli początkowych w szpiku kostnym, które mogą przekształcić się zarówno w białe jak i czerwone krwinki.

Jak spirulina pomaga w oczyszczaniu organizmu? Spirulina posiada właściwości alkalizujące, tym samym poprawia pracę wątroby, która jest narządem wpływającym na sprawną eliminację toksyn. Dodatkowe wsparcie wątroby daje także zawarta w spirulinie siarka, ponieważ zwiększa wydzielanie kwasów żółciowych oraz wiąże nikotynę i metale ciężkie w związki, które są wydalane z organizmu. Dzięki zawartości dużej ilości białka dobrze przyswajalnego zmniejsza zapotrzebowanie na białko zwierzęce, które często jest naszpikowane antybiotykami, lub z powodu złego przechowywania namnażają się w nim bakterie, które trafiają do naszego organizmu.

Młody jęczmień popularny szczególnie dla osób toczących walkę o smukłą sylwetkę. Pędy młodej trawy jęczmiennej zawierają sporą dawkę witaminy C, E i beta-karotenu, czyli antyoksydantów, a także chlorofil oraz niezbędne aminokwasy. Dostarcza także potasu, wapnia, magnezu, cynku, żelaza oraz witamin z grupy B : B1, B2 i B6 oraz kwas foliowy. Oprócz oczyszczającego chlorofilu, posiada także błonnik pokarmowy, ten rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Rozpuszczalny potęguje uczucie sytości i opóźnia opróżnianie żołądka, nierozpuszczalny z kolei pobudza perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom i pomagając w eliminowaniu resztek pokarmowych. Młody jęczmień zawiera także enzymy, które pomagają między innymi w procesie trawienia. Dzięki temu znika problem wzdęć, uczucia ciężkości i odkładania się resztek pokarmowych, które zalegają w jelitach gniją i wydzielają substancje toksyczne.

Oprócz młodego jęczmienia na rynku spotkać możemy też trawę pszeniczną. Swoimi właściwościami przypomina bardzo pędy młodego jęczmienia. Tak samo zawiera witaminę C, E, B1, B2 i B6, beta-karoten i kwas foliowy, potas wapń, cynk, magnez i żelazo. Jest to także niezwykle cenne źródło chlorofilu pomagającego oczyścić organizm oraz błonnika pokarmowego przyspieszającego motorykę jelit.

Obie trawy w zasadzie różnią się strawnością. Trawa jęczmienna trawi się łatwiej w organizmie niż młoda pszenica.

Opisane algi oraz trawę pszeniczną i jęczmienną można spożywać w różnoraki sposób. Bardzo fajnym pomysłem jest urozmaicenie domowych koktajli, czy shaków zieloną porcją witamin, chlorofilu i błonnika. Algi należy wprowadzać do diety stopniowo, systematycznie zwiększając dawkę, aby uniknąć dyskomfortu trawiennego, gdyż w małej dawce dostarczamy mnóstwo wartości odżywczych.

 

Autor: technik farmaceutyczny Gabriela Dyrda

 

ZAJRZYJ DO NASZYCH SKLEPÓW
Rzeszów: ul. Rejtana 67, ul. Matejki 18, ul. Broniewskiego 34; Jarosław: ul. Sobieskiego 1

ODWIEDŹ NAS
ONLINE:

contact-icon-call

ZADZWOŃ DO NAS
+48 517 947 057

contact-icon-email

NAPISZ DO NAS
info@zielarnia24.pl