Moje konto Moje konto

Zielone superfood – moc chlorofilu!

zielone_superfoods.jpg

Zielone superfood – moc chlorofilu! 

Produkty zwane super żywnością (superfoods) to rośliny cenione za wyjątkowe właściwości odżywcze. Dostarczają dużych ilości minerałów, witamin, białka, a także wykazują inne korzystne działania w naszym organizmie. Super pokarmy najczęściej znajdziemy w postaci sproszkowanych owoców,nasion, liści, bądź korzeni, w których skumulowane są prozdrowotne składniki. Można je dodawać do napojów, wypieków, dań słonych i śniadaniowych. Rozwiązaniem dla osób, które nie chcą stosować sproszkowanych produktów mogą być soki, lub kapsułki zawierające superfood. Szczególnie popularne stały się superfoods zielone i nie bez powodu, bo to właśnie w nich drzemie ogromna moc chlorofilu! 

Chlorofil - barwnik zdrowia 

Barwnik zielony, czyli chlorofil występuje powszechnie w roślinach, a także w algach i komórkach niektórych bakterii. To dzięki jego obecności organizmy roślinne mogą przeprowadzać proces fotosyntezy. Liczne badania naukowe potwierdzają, że rośliny bogate w chlorofil mają niebanalny wpływ na nasz organizm. Chlorofil dostarczany do naszej diety sprzyja dotlenieniu organizmu, utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit, wspiera detoksykację i usuwanie metali ciężkich oraz aktywuje układ immunologiczny. Doskonałym źródłem chlorofilu są warzywa zielone, a także algi i niektóre zioła. Poznajcie ich moc! 

Młody zielony jęczmień 

Popularny zielony proszek to nic innego niż trawa jęczmienna, zbierana krótko po wyrośnięciu, następnie suszona i sproszkowana. Młody jęczmień jest dobrym źródłem aminokwasów, chlorofilu oraz witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. 

W naszych zielarniach znajdziecie dwa rodzaje produktów z jęczmiennego superfood. Najczęściej spotykana jest suszona i sproszkowana trawa jęczmienna, która oprócz składników mineralnych i chlorofilu dostarcza także błonnika pokarmowego. Ten produkt będzie wpływał na usprawnienie pracy jelit, dlatego będzie cennym uzupełnieniem diety osób cierpiących na zaparcia. 

Drugą możliwością dostępną w naszych sklepach jest suszony i sproszkowany sok z młodej trawy jęczmiennej. W tym produkcie znajdują się wszystkie składniki odżywcze oraz chlorofil, nie ma natomiast frakcji błonnika. Sok z zielonego jęczmienia poleca się osobom które nie powinny stosować diety wysokobłonnikowej. 

Algi – chlorella i spirulina 

Spirulina jest najbogatszym w składniki odżywcze super składnikiem diety. Ta niebieskozielona słonowodna alga jest źródłem wysokowartościowego białka, zawiera aż 18 aminokwasów. Ponadto zawiera w dużych ilościach minerały, głównie: żelazo, magnez, potas oraz witaminy i antyoksydanty: beta karoten i witaminę E. Spirulina najczęściej jest polecana w celu wzmocnienia i regeneracji organizmu, a także w dietach odchudzających. Chlorella z kolei to alga zielona rosnąca w zbiornikach słodkiej wody. Podobnie jak spirulina dostarcza dużych ilości składników odżywczych, głównie aminokwasów, witamin z grupy B i witaminy A. Jednak najbardziej doceniana jest ze względu na wysoką zawartość chlorofilu. Chlorellę poleca się w celu oczyszczenia organizmu z toksyn i metali

ciężkich. Posiada również wyjątkowe właściwości przyspieszające regenerację tkanek i gojenie ran. 

Algi zielone możecie znaleźć w postaci sproszkowanej, jako dodatek do koktajli, lub potraw. Wygodniejszym rozwiązaniem mogą być algi w postaci sprasowanych tabletek. 

Pokrzywa – rodzimy superfood 

Pokrzywa to nasza rodzima roślina o niezwykłych właściwościach. W ogrodzie dzisiaj traktowana jako uporczywy chwast, była dobrze naszym prababciom i doceniana za wyjątkowe działanie na nasz organizm. Dostarcza minerałów: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, krzem, a także witamin A, K, C oraz chlorofilu i antyoksydantów. Ze względu na bogactwo składników aktywnych polecana jest w celu wzmocnienia i regeneracji organizmu, łagodzenia problemów skórnych i oczyszczenia z toksyn. Pokrzywa jest cennym składnikiem mieszanek na trądzik, a także tych polecanych przy kuracjach detoksykujących i wspomagających pracę układu moczowego. Może być stosowana nie tylko jako herbatka z liści, ale również jako sok z pokrzywy oraz w postaci proszku z suszonych, zmielonych młodych liści. 

Jarmuż – liście pełne mocy 

Jarmuż brzmi modnie, a kapusta warzywna kojarzy się raczej tradycyjnie. Coraz bardziej popularny jarmuż jest odmianą kapusty warzywnej, znanej w Europie od czasów starożytnych. Choć kapusta nie robi na nas wielkiego wrażenia, okazuje się że właściwości prozdrowotne posiada ogromne. Liście jarmużu to źródło beta karotenu, chlorofilu, witaminy C, witaminy K, kwasu foliowego oraz cynku i żelaza. Jednym z najcenniejszych składników jarmużu jest sulforafan. Jest to organiczny związek siarki występujący naturalnie w warzywach kapustnych, który sprzyja usuwaniu substancji o charakterze kancerogennym, a także toksyn z organizmu. Warto pomyśleć o włączeniu do diety świeżego jarmużu bądź sproszkowanych liści tej rośliny. W naszych sklepach znajdziecie sproszkowany jarmuż jako dodatek do koktajli, a także wyciąg z jarmużu w kapsułkach pod nazwą sulforafan. 

Planując swoją dietę nie zapomnijcie o zielonych superfoods!

Autor: mgr biologii, zielarz fitoterapeuta Marta Krynicka Orzech

ZAJRZYJ DO NASZYCH SKLEPÓW
Rzeszów: ul. Rejtana 67, ul. Matejki 18, ul. Broniewskiego 34; Jarosław: ul. Sobieskiego 1

ODWIEDŹ NAS
ONLINE:

contact-icon-call

ZADZWOŃ DO NAS
+48 517 947 057

contact-icon-email

NAPISZ DO NAS
info@zielarnia24.pl